Virüslerin yayılma tehdidi yeni bir şey değil, ancak son COVID-19 salgını sosyal, tıbbi ve teknolojik olarak birçok tepkiye yol açtı. Büyük, kamu binalarının yöneticileri, genellikle virüs nedeniyle, minimum personel düzeyiyle, ‘yüksek temaslı’ alanları daha derin bir şekilde dezenfekte etme baskısı altındadır. Bu yoğun kamusal alanlardaki virüslerin yayılmasını durdurmak için daha fazlasını yapma ihtiyacı, alanlarında lider olan iki şirketin, kamu binalarının güvenli, otonom dezenfeksiyonu için yeni, son derece yetenekli, “mini UVC” robotu üretmek üzere güçlerini birleştirmesine yol açtı.

“Eşi görülmemiş zamanlar yenilikçi çözümler gerektirir. Hastaneler, havaalanları, oteller, konut evleri ve kafeteryalar gibi yoğun halka açık yerlerin karşılaştığı zorluklar, virüslerin yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için büyük alanların yeterli sıklıkta nasıl dezenfekte edileceğidir.

Engmotion, UVC sterilizatör teknolojisini harekete geçirmek için bir ortak arayan BlueBotics’e başvurduğunda, şirketlerimiz arasındaki uyum doğal bir uyumdu ”dedi BlueBotics CEO’su Dr. Nicola Tomatis. Ultraviyole (UV) radyasyonunun en yaygın şekli güneş ışığından gelir, ancak farklı UV ışınları türleri vardır. UVC, UV radyasyon spektrumunun en yüksek enerji kısmıdır ve bakteri veya virüsler nedeniyle enfeksiyon yayılma riskini azaltmaya yardımcı olmak için uzun yıllardır havayı, suyu ve yüzeyleri dezenfekte etmek için başarıyla kullanılmıştır. Ultraviyole mikrop öldürücü ışınlama (UVGI) olarak adlandırılan, koronavirüsler dahil yüzlerce patojenin bu tür dezenfeksiyona yanıt verdiği gösterilmiştir.

Uluslararası Ultraviyole Derneği (IUVA) şöyle diyor: “COVID-19 enfeksiyonları, kontamine yüzeylerle temas ve ardından yüz alanına dokunmaktan kaynaklanabilir. COVID-19 virüsü, plastik ve çelik yüzeylerde 3 güne kadar yaşayabilir. Normal temizlik ve dezenfeksiyon, geride bir miktar artık kontaminasyon bırakabilir ve UVC, çoklu dezenfektan yaklaşımının ihtiyatlı olduğunu düşündürerek tedavi edebilir. UVC’nin, COVID-19 virüsünün (SARS-CoV-1) yakın akrabasında yüksek düzeyde inaktivasyon sağladığı gösterilmiştir. IUVA, COVID-19 virüsü SARS-CoV-2’yi tedavi ederken benzer sonuçların beklenebileceğine inanıyor. ” (Kaynak) Engmotion CEO’su Enrico Merlani, “UVC ışığının SARS virüs ailesi ve bitkisel bakteriler de dahil olmak üzere yüzeylerdeki virüsleri% 99’a kadar yok ettiği kanıtlanmıştır. Ancak statik lambaların yerleştirilmesi ve taşınması için eğitimli personel gerekir. BlueBotics’in otomatik navigasyon teknolojisine (ANT) dayalı robotları, geniş çalışma alanları için önde gelen bir çözümdür ve onlarla görüşmeye başladığımızda, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına karşı savaşmak için önemli bir araç yapabileceğimizi hemen fark ettik. ” İki şirket arasındaki görüşmelerin ardından, büyük binalar için oldukça etkili bir temizlik çözümü üretmek için ortak bir geliştirme projesi başlatıldı.

BlueBotics, güçlü Engmotion Steril-ONE UVC sterilizasyon lambasıyla kullanılacak robotun boyutunu ve gücünü optimize etmek için uzmanlığını kullandı. “En önemli zorluklardan biri pildi. Etkili dezenfeksiyon sağlamak için yeterli güce sahip bir lambamız olduğundan emin olmamız gerekiyordu, ancak aynı zamanda robotun geniş alanlarda etkili olması için yeterince uzun bir çalışma süresine de ihtiyacımız vardı, “dedi Tomatis. Ortaklığın sonucu olan mini ™ UVC robot, tek bir şarjla dört saatlik çalışma ile güçlü UVC sterilizasyonu sağlar ve üç saat gibi kısa bir sürede tamamen yeniden şarj edilebilir. ANT tabanlı mobil robotların güvenilir, otonom, yarı otonom (personelin kapıları açması gerekiyorsa) veya büyük binaların veya alanların manuel (kişisel koruyucu ekipmanlı kablolu bir kontrolör aracılığıyla) kapsama alanını sağladığı sahada binlerce kez kanıtlanmıştır.

UVC radyasyonu canlı organizmalar için tehlikelidir ve Dünya’nın ozon tabakası tarafından doğal olarak güneş ışığından filtrelenir. Bu nedenle, herhangi bir mobil UVC çözümünün kullanımı için güvenlik çok önemlidir. Sistemlerin, nesneleri veya insanları hareket halindeyken güvenilir bir şekilde algılaması ve çalıştıkları alanda hareket algıladıklarında otomatik olarak kapanması gerekir. Farklı boyutlardaki alanları kapsayacak şekilde tasarlanan sistemlerin, koordineli bir şekilde çalışabilen birden çok robotla ölçeklenebilir olması da gerekir.

Neden mobil UVC?

UVC’nin bulaşıcı hastalıklarla mücadelede güçlü bir çözüm olduğu ve radyasyonun uzun yıllardır dezenfektan olarak yaygın şekilde kullanıldığı konusunda çok az tartışma vardır. Peki bu çözümü harekete geçirmek neden bu kadar önemli? Çünkü sadece UVC ışınları ile ısıtılan yüzeyler dezenfekte edilmektedir. Bu, eğer bir nesne statik bir lambanın önündeyse, arkasındaki gölgelerde bulunan patojenlerin nötralize edilmediği anlamına gelir. Diş ameliyatı gibi bir gecede aktivitenin olmadığı nispeten küçük alanlarda statik lambalar idealdir. Havaalanları gibi daha büyük alanlarda veya hastaneler gibi 7/24 faaliyet gösteren yerlerde, uygun güvenlik özelliklerine sahip bir mobil çözüm, çok daha verimli ve kapsamlı dezenfeksiyon sağlar.

Ancak bu tür sistemler, kullanıcıların dezenfeksiyon hedeflerine ulaşıldığından emin olmak için tutarlı bir şekilde çalışmalıdır. Ayrıca, bir engelle karşılaştıklarında güvenilir ve öngörülebilir şekilde çalışmalı ve mutlak güvenlik sağlamak için insan varlığını gösterecek hareketi algılamalıdırlar. Tabii ki, bir mobil UVC çözümünün farklı ortamlara kolayca uyarlanabilir olması ve tamamen bağımsız olarak çalışması gerekir (sonuçta, bir personelin her yerde onu takip etmesi gerekiyorsa bir robot kullanmanın pek bir anlamı yoktur!) Bu, gelişmiş, esnek bir navigasyon yaklaşımı ve çeşitli boyutlarda konumlarda kullanılmasına izin vermek için, birden fazla robotun koordineli bir “filo” içinde birbirine bağlanma becerisini gerektirir.

Uygulamalar Mini UVC robotu, COVID-19’un korkunç sonuçlarından esinlenmiş olmasına rağmen, UVC ışığının yüzeylerdeki virüslerin yüzde 99’undan fazlasını yok ettiği kanıtlanmıştır ve bu mobil dezenfektan çözümünü çok sayıda uygulama için ideal hale getirir. UVC ışığının manuel temizliğin yerini almadığı, bir alanın daha eksiksiz dezenfeksiyonunu sağlamaya yardımcı olmak için son aşama olarak onu artırdığı unutulmamalıdır. Hastanelerde dezenfeksiyon için UVC ışınlarının kullanılması nadir değildir. Mobil bir çözüm, tıbbi kuruluşların ek personel olmadan daha yoğun temizlik yapabileceği anlamına gelir – bu, özellikle bir pandeminin sancıları içindeyken özellikle dokunaklı bir nokta.

Ancak mobil UVC çözümleri, yalnızca bir pandemi olduğunda ortaya çıkmak için değil, tüm patojenlerle ilgileniyorlar, yani hastalarda ikincil enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilirler. İkincil enfeksiyonların hastanelere her yıl milyonlara mal olduğu iddia ediliyor. Örneğin Birleşik Krallık’ta, 2016 / 17’de, sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonların (HCAI veya HAI), sağlık hizmeti pratisyenleri arasında toplam 5,6 milyon hastanede yatma günü ve 62,500 günlük devamsızlıktan sorumlu olduğu tahmin ediliyordu.

Ulusal Sağlık Hizmetine (NHS) 2,1 milyar £ tutarında tahmini toplam maliyet. (Kaynak) ABD’de bir rapor, hastanede yatarak tedavi gören 25 hastadan 1’inde, onbinlerce ölüme yol açan ve her yıl ABD sağlık sistemine milyarlarca dolara mal olan hastane bakımı ile ilgili bir enfeksiyona sahip olduğunu tahmin ediyor. (Kaynak) UVC dezenfeksiyonu ikincil enfeksiyon oranını% 40’a kadar azaltma potansiyeli sunarak hayat kurtarıyor ve hastanelere teknolojiye hızlı bir yatırım getirisi sunuyor. Yoğun havalimanlarında ve istasyonlarda COVID-19, daha derinlemesine ve sık sık dezenfeksiyon ihtiyacını vurguladı. Mobil UVC çözümleri, operatörlere ek insan kaynağına ihtiyaç duymadan artan sıklıkta daha kapsamlı temizlik sağlama yeteneği sunar.

Bunun için birincil motivasyon elbette insan güvenliğidir, ancak bu sistemlerin kullanımı, müşterileri çekmek ve ziyaretçi trafiğini artırmak isteyen havalimanlarına ekstra bir farklılık sağlar. Gerçekten de, BlueBotics mini UVC dezenfektan robotu, sitenin COVID sonrası verimli ve güvenli bir şekilde yeniden açma stratejisinin bir parçası olarak İtalya’nın uluslararası havaalanlarından birinde başarılı bir deneme sürecinden geçti. Büyük ofislerde, mobil UVC çözümleri, hastalık nedeniyle kaybedilen çalışma saatlerini azaltma ve insanları COVID-19 sonrası dönemde işe geri dönmeye teşvik etme potansiyeli sunar. Ofis ev sahipleri için daha kapsamlı temizlik rutini, olası kiracılar için ek teşvik sağlar. Tüm uygulamalarda olduğu gibi, dezenfektan robotların temizlik maliyetlerini azaltma ve geniş alanların daha hızlı dezenfektan döngüleri sağlama olasılığı vardır. Özet Engmotion ve BlueBotics arasındaki ortaklık, kanıtlanmış, güçlü bir UVC dezenfektan çözümünü son derece uyarlanabilir ve kullanımı kolay otonom mobilite teknolojisiyle birleştirdi. Ortaya çıkan mini UVC dezenfeksiyon robotu, kapsamlı dezenfeksiyon, güvenilir ve tutarlı performans, gelişmiş güvenlik özellikleri ve tam ölçeklenebilirlik sağlar. Bununla birlikte, her şeyden çok, bu otonom UVC robotu organizasyonlara bulaşıcı hastalıkların yayılmasına karşı, personel ve müşterilerin hayatlarını kurtarmanın yanı sıra günlük operasyonların maliyetlerini azaltmaya yardımcı olabilecek bir başka silah sunuyor.