Teknoloji özellikle yapay zeka (AI) ve robotik geliştikçe insanlar bilmedikleri veya tam olarak anlayamadıkları gelişmeler konusunda korkabilir ve endişeli olabilirler. Küresel olarak farklı işyerlerinde ve çok çeşitli endüstrilerde hemen her gün otonom robotlar kurulmakta ve bu süreçte robotları belirli ortamlarında nasıl kullanacağına ve destekleyeceğine karar veren müşterilerden birkaç yaygın soru ve yanlış anlamalar gelmektedir.
Bu yanlış anlamalar genellikle aşırı uçlara dönüşüyor — insanlar ya yapay zekanın potansiyeli ve robotlarının kendi isteğiyle hareket etmesinden endişe ediyorlar ya da robotlardan programlandığından çok daha fazlasını bekliyorlar.
Bu bakış açısı ileri teknolojinin sürekli öne çıkartılması ve popüler kitaplarda, filmlerde ve çizgi romanlarda robotların çoğalması göz önüne alındığında anlaşılabilir. 1970’li yıllarda Jetgiller çizgi filmi evin etrafında aynı anda sorunsuz bir şekilde dolaşan hizmetçi robot Rosie’yi tanıttı bizlere. Favori TV şovlarımızda sıklıkla yer alan bu fütüristik teknoloji henüz tam anlamıyla mümkün değil. Sesli komutlar, robotik kollar ve iç mekan otomatik sürüş araçları gibi alanlarda AI’de büyük ilerlemeler görüyor olsak da bilim kurgunun tasarladıkları ile buluşmadan önce daha gidecek çok yolumuz var.
Konumuza geri dönersek müşterilerden gelen temel sorulara bir göz atalım:
1) Yapay Zeka tam olarak nedir?
Yapay zeka, bilgisayarın konuşma veya yüz tanıma, dil çevirisi, görsel algı veya basit karar verme gibi insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilmesi için bir şemsiye terimdir. Bu farklı seviyelerde çalışabilir, ancak genel olarak YZ insanların bir düşünce süreci, hareket, hesaplama, nesne tanıma veya karar çevrimi içinde ne yapacağını taklit eder.
Robotik de bu terim altındadır. Geliştiriciler, bir görevi (örneğin bir nesnenin etrafında hareket eden bir mobil robot) gerçekleştirmek için kararlar veren algoritmalar oluştururken, kararlar ve hareketler genellikle spesifiktir ve mevcut görevle sınırlıdır.
YZ hala kullanım ömrünün başında ve şu anda otomatik zemin temizleme robotları veya fabrika ve depo ortamlarında kendi kendine çalışan teslimat robotları gibi farklı sorunlara yönelik özel çözümler için üretilmiş görünüyor çoklukla. Sağlık hizmetlerinde YZ tıbbi teşhislerin, hukukta ise kararların doğruluğuna yardımcı olmaya başladılar.
Günlük hayatımızda akıllı teknolojiler beğenilerinize ve görüntüleme geçmişinize göre bir film veya perakende ürün seçmek gibi işlevler üstendiğinde gerçek dünya deneyimlerinden toplanan çok miktarda veri kitaplığına dayanan ve iyi çalışması için büyük veri kümeleri gerektiren bir altyapıya gereksinim duyar. Robotlar sağladığınız verilerden ve programladığınız algoritmalardan “öğrenir”. Gittikçe büyüyen girdi verisi miktarı arttıkça, yapay zeka veya robotik işlev de daha iyi ve kararlı bir hale gelir.
2) Robotlar ne yapabilir?
Şaşırtıcı miktarda veriyi işleyebilmemize ve veri depolamada fiziki boyutun çok küçük seviyelere çekilmesine rağmen bilgisayarlar hala bilgi ve kararlarında tamamen insanlar gibi çalışamıyorlar.
İnsanoğlu tek seferde birden çok şey düşünebilir — ileriye bakıp trafiğe dikkat ederek yürüyebilir ve sakız çiğneyebilir ve hatta aynı anda kafamızdan bir matematik problemini çözebiliriz. Buna karşılık, en azından günümüze kadar, robotlar genellikle bir görevi veya bir işi tamamlamak için bir dizi hareket ve karar üzerine odaklanıyordu.
Bununla birlikte, otonom mobil robotlar (AMR’ler), bir sıra veya bir dizi karar vermek için binlerce bilgisayar sensör veri noktasını işler. Robotların ve yapay zekanın doğruluğu ve tutarlılığı, işletmelere zaman kazandırır ve işlemleri kolaylaştırır. Tekrarlanan işlerde insan mekanizmasının savsaklama, yorulma ve bıkma gibi hataları robotlarda olmadığı için uzun süreli, tahmin edilebilir ve güvenilir sonuçlar üretirler.
Robotlar bugün henüz tam anlamı ile kendi kendilerine öğrenemiyorlar ancak erken “takviye öğrenme sistemlerinde” ışık görmeye başlıyoruz. AMR işletim sistemleri sensörlerden aldıkları verilere dayanarak, robotlara nasıl karar vermeleri ve sola ya da sağa dönüp dönmeleri gerektiğini söyleyebilmektedirler. Robotik zeka henüz insan zekasına eşit değildir ve önceden programlanmış görevle ilgisi olmayan yeni yetenekler geliştiremez ancak koşullar ve konumlara göre öğrenebilir ve bir anlamda tecrübe kazanabilir.
Değişikliklerin gerçekleşmesi için, yazılımda ve algoritmada yeni özellikler veya geliştirmeler yapmalı ve güvenlik ve performans açısından uzun testler yapmalı ve daha büyük veriler toplamalıyız. Yeni yetenekler yazılımın güncellemeleri ile birlikte gelir, illaki robotunuzun servise gitmesine gerek yok, OTA (over the air) olarak halledilebilir ve kullanım ömrü boyunca robotunuz daha da fazlasını yapabilir ancak bu hali hazırda bir insan tarafından programlanmalıdır.
3) Günümüzde robot teknolojisinin kapsamı nedir?
Robotik bilimi, özellikle son beş yılda, satışlar ve şirket sayısı açısından global pazarda dikkate değer bir büyüme kaydetti. Ülkemizde de özellikle start-up yatırımları içinde yazılımdan sonra gelen başlıca ilgi alanlarından. Ancak, robotlar henüz yalnızca belirli bir dizi görevi yerine getirebildiklerinden, işlerimizi daha iyi, kolay ve zahmetsizce yapmamıza yardımcı olacak total bir araç olarak hizmet etmeyi amaçlamaktadırlar.
Ticari sektörlerdeki müşteriler ise, robotların işlevlerini görüp test ettiklerinde, her görevi yerine getirebilecek devrim niteliğinde bir robot var mı algısına kapılmaktadır. Yeni ve gelişmiş sensörler, 2 ve 3 boyutlu navigasyon yazılımları ve buluta bağlanan kapalı otonom sürüş teknolojileri tarafından desteklenen robotlar etkileyici miktarda otonom görevler yapabilir. Depo ortamında eşyaları bir yerden diğerine taşıyabilir veya endüstriyel zeminleri etkili bir şekilde temizleyebilirler, ancak henüz her işimize koşan kişisel bir asistan olarak hareket edemezler.
Kısacası, robotlar belirli görevleri otomatikleştirebilir ve belirli süreçleri daha verimli hale getirebilir, ancak günün sonunda, zamanla yıpranan donanıma, değiştirilmesi gereken parçalara ve aynen akıllı telefonlar gibi güncelleme gerektiren yazılımlara sahip makinelerdir.
Yapay zeka ve robotik bize hayatımızı kolaylaştırmak ve işletmelerin daha fazlasını yapmasına yardımcı olmak için araçlar ve sistemler sunuyor. Bu teknolojiler ayrıca dünyanın dört bir yanındaki şirketlere robot tasarlayan ve programlayan, kullanan ve bakımını yapan mühendisler için yeni işler yaratır. Nesnelerin internetinin bulut bağlantılı cihazlarla bir gerçeklik haline gelmesini sağlayan yeni bir endüstrinin ortaya çıktığını görüyoruz ve bu geleceğimiz adına çok önemli bir gelişme.
Sanayi Devrimi sırasında teknolojide nasıl muazzam bir evrim görüldü ise, şimdi de robotik ve yapay zekanın olağanüstü itici gücü ile çok daha kısa zaman aralıklarında çok daha büyük gelişmeler göreceğiz. Yarının nasıl olacağı konusunda derin endişeler olsa da, teknolojinin de desteği ile eminim her şey çok güzel olacak.
Follow Us!